fbpx

Норуз – иранска Нова година

214

Почетак иранске Нове године пада у тренутку доласка пролећа, обично 20. или 21. марта.

Норуз – у значењу ‘нови дан’, светковина је која има неколико јединствених карактеристика: у погледу историјског трајања, географског обима, формирања идентитета и стварања националног јединства међу различитим етничким групама, као и веза коју успоставља између човека и природе. Ово су карактеристике које су Норузу дале јединствени капацитет за глобализацију. Од свог настанка, Норуз је међународна светковина и прослава која се одржава у великом делу света од Индије преко Централне Азије и Турске све до Источне Европе.

О историји Норуза

Фердосијев спев „Шахнаме“, који је документ иранског националног идентитета, једно је од најважнијих књижевних дела које помиње Норуз и како је ова прослава настала. У „Шахнами“, Норуз се поименце помиње тридесет пет пута, и још неколико пута као „новогодишња ноћ“ и „почетак месеца фарвардина“, а легендарни персијски краљ Џамшид је представљен као утемељивач прославе Норуза.

Појава Норуза у „Шахнами“ се приповеда на следећи начин: „Док је Џам (Јама – у хинду митологији Јамараја) пролазио кроз Азербејџан, слетео је на престо Џамшидов и сео на престо са златном круном. Када је сунчева светлост пала на његову златну круну, свет је постао осветљен. И људи се обрадоваше и назваше тај дан Нови дан и Џама назваше Џамшид“.

Норуз је дан Џамшидове велике победе над Диваном, који је био симбол зала као што су хладноћа, тама, незнање и насиље.

Прослава Норуза је једна од најважнијих културних иновација Иранаца. Према историјским доказима, Кир Други, илити Кир Велики, осмислио је данашњи облик овог иранског феномена 538. године пре нове ере. Ахеменијци су церемонију Норуза претворили у ритуал идентитета и знак ауторитета царства и иранске културе као знак почетка нове ере за окончање патњи расељавања и потчињавања иранских народа. Норуз је био светиња у очима Аријаца и они су се у њега заклињали.

Кад год би некоме пожелели срећу, молили би се да им сви дани буду као Норуз:
„Нека вам срећа превладава сваке године,
Срећан да вам је Норуз свакога дана.“

Парти и Арсакиди, након деценија индолентности изазване инвазијом Александра Великог, званично су оживели традицију прославе Норуза, а сасанидски краљеви су је развили формално повезујући зороастријску религију са основама сопственог легитимитета, усред сјаја и величанствености својих дворова и сложене бирократије.

Мери Бојс, истакнута енглеска истраживачица у области зороастризма, сматрала је да Иранци од давнина славе велике фестивале као што су долазак пролећа или почетак јесен (празник Мехрган) засноване на митраизму.

Географија Норуза

Норуз се сматра почетком нове године не само у Ирану, већ и у Авганистану Таџикистану, Русији, Киргистану, Казахстану, Сирији, Ираку, Грузији, Азербејџану, Албанији, Кини, Туркменистану, Индији, Пакистану и Узбекистану, где велики број људи слави овај празник.

Норуз је, регистрован је као културно и духовно наслеђе човечанства од стране Унеска 2010. године под званичним називом „Међународни дан Норуза“.

Ритуали и обичаји Норуза

Норуз је скуп ритуала и обичаја. Почиње знатно пре самог дочека Нове године детаљним чишћењем куће (хане текани – дословно, протресање куће) и куповином нове празничне одеће и поклона за најмилије. Последње среде у години пале се и прескачу ватре, а последњег четвртка у години посећују се гробови, нарочито недавно преминулих чланова породице. Церемонија примопредаје године завршава се окупљањем око софре „хафт син“, а првих 12 дана нове године обилази се родбина и посећују пријатељи. Тринаестог дана излази се у природу, чиме се новогодишње светковине завршавају.

Софра „хафт син“ игра важну улогу у обичајима Норуза. Срж и основа пријатељства, јединства и опроста сваког греха је симболизована у софри „хафт син“.

Софру „хафт син“ чине:
јабука (сӣб), симбол живота, здравља и благостања,‎
зеленило (сабзе), симбол плодности и среће, живота и виталности,‎
саману (врста алве која се прави од куваних пшеничних клица), симбол доброте и благослова, и раста вегетације и ‎хлеба насушног који добијамо од Бога,
бели лук (сӣр), симбол здравља и благостања,
сирће (серке), симбол бесмртности и среће,
сумак, зачин који се добија млевењем сувих цветова истоимене биљке, симбол среће, стрпљења и издржљивости,
сенђед (врста иранског воћа), чува од разних несрећа и убода отровних животиња, симбол љубави и заљубљености и склоности рационалности.

Софра „хафт син“ осим седам предмета који почињу словом ‘с’, садржи и друге компоненте, као што су:
офарбано јаје, симбол рађања и плодности,
Кур’ан, спомен и сећање на Бога,
огледало – симбол транспарентности и чистоте, подсећање да наредну годину треба завршити без лагања,
свећа – симбол светлости и сјаја.

Порука Норуза

Норуз је ослонац наде за поновно повезивање и повратак у циклус среће у животу, за уклањање незадовољстава и замерки, и сећање на претке и историјски континуитет. Норуз је прилика да се обнови веза између човека и човека, и човека и природе. Порука Норуза је порука љубави и пријатељства, емпатије, среће и наде у живот.

Ми Иранци почињемо нову годину овом молитвом:
„О, Ти који срца и умове преобликујеш,
О, Ти који даном и ноћи управљаш,
О, Ти који живот преображаваш, и судбину људску и људска стања,
Преобрази наше стање у најбоље могуће сходно Твојој вољи.“

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.