fbpx

Трећа рунда међуверског дијалога: Сусрет са професорима Богословског факултета

32

Одбор за верски дијалог Исламске Републике Иран на челу са Хуџет-ул-исламом др Мухамедом Махдијем Иманипуром, у понедељак увече, 29. маја 2023. године, састао се у историјској цркви Ружици у Београду са оцем Владимиром Вукашиновићем, духовником ове цркве и продеканом за науку Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Овим сусретом незванично је отпочела Трећа рунда међуверског дијалога.

Продекан отац Вукашиновић нагласио је да су дијалог и интеракција идеја у ситуацији када смо суочени са моралном и породичном кризом, као и циљано начело вероисповести веома важни, те да је српска страна заинтересована да разговара о искуствима и идејама, и на крају се за скупа са иранском страном помоли за будућност човечанства. Он је додао да се Србија налази на граници између Истока и Запада и да је центар различитих култура, те да сматра да је дубока вера уз рационалност једна од карактеристика иранске делегације Треће рунде међуверског дијалога која може имати позитиван утицај.

И генерални директор Организације за исламску културу и комуникације др Иманипур изразио је задовољство створеном приликом за дијалог и рекао да је заједнички циљ спојио две земље учеснице. Криза духовности је угрозила свет и потребно је смислити решење за ово питање. Он је рекао да је Исламска Република Иран започела верске дијалоге пре више од тридесет година, и што се даље одмиче, све више осећа потребе за том врстом комуникације, јер млади људи своја уверења формирају уз утицај интернета, друштвених мрежа и опсежне пропаганде која циља да уништи темељ породице. „У току је повратак религији, истичу светски мислиоци, ако желимо да будућност света буде боља. Требало би да се позивате на религију“, истакао је др Иманипур.

У наставку сусрета чланови иранске делегације и професори Православног богословског факултета изнели су своје ставове и навели шта је заједничко између шиитског ислама и православног хришћанства.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.