Трећа рунда међуверског дијалога: Састанак са руководиоцима Центра за религијске науке „Ком“ у Београду

52

Хуџет-ул-ислам др Мухамед Махди Иманипур, генерални директор Организације за исламску културу и комуникације и председник Савета за политику и координацију дијалога вера Исламске Републике Иран, заједно са саветником за културу Амбасаде И. Р. Иран г. Амиром Пурпезешком, састао се 31. маја 2023. године са др Саидом Халиловићем и др Муамером Халиловићем, директорима Центра за религијске науке „Ком“ у Београду.

На овом скупу др Саид Халиловић је рекао: „Центар за религијске науке „Ком” у Београду је научно-истраживачка институција која се бави истраживањем у три области: исламска филозофија, исламске цивилизацијске студије и савремена муслиманска мисао. Оснивање овог центра у Србији је ефикасан корак у организовању истраживања и студија у области исламског научног наслеђа у региону Балкана. Центар за религијске науке „Ком“ је невладина и непрофитна институција која делује у оквиру закона Републике Србије и посвећена је ширењу изворног религијског идентитета усред тегобних прилика у којима се налази савремени човек. Значајна активност овог центра је објављивање публикације под називом „Ком – Часопис за религијске науке“ са научним рангом и у складу са научно-истраживачким стандардима региона. Центар учествује и у одржавању различитих скупова и конференција са домаћим и регионалним научним центрима као што су Конференција о верским правима и слободама у Европи, Конференција о националном идентитету и вери у Институту за политичке студије у Београду, Конференција о религији и грађанском идентитету Европске уније, итд. Центар се бави и превођењем и објављивањем разноврсних књига о култури и цивилизацији и исламској филозофији, и може се похвалити са више од 100 научних чланака, истраживања и објављених бројних чланака из области исламске филозофије и цивилизације у престижним научним часописима, обезбеђујући неопходну инфраструктуру за развој центар верских наука и његово претварање у научни институт у складу са законима Министарства науке Србије“.

Др Иманипур је похвалио вредне активности овог исламског центра и дао предлоге у циљу побољшања позиције центра као истраживачког и научног ауторитета, укључујући планирање и одржавање књижевне награде у региону у области исламског образовања, креирање интернет сајта који објашњава појмове и теме ислама на српском језику.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.