Трећа рунда међуверског дијалога: Састанак у Министарству правде

47

Хуџет-ул-ислам др Мухамед Махди Иманипур, генерални директор Организације за исламску културу и комуникације и председник Савета за политику и координацију дијалога вера Исламске Републике Иран, заједно са делегацијом коју су чинили др Хасан Резаи, шеф истраживачког института Универзитета Џаме’е ел-Мустафа, др Сејед Мофид Хусеини Кухсари, директор Центра за међународне односе и послове Исламског теолошког универзитета у Кому и гђа Захра Рашид Бејги, шеф Одељења за православно хришћанство Центра за верски дијалог Организације за исламску културу и комуникације, састао се и разговарао са госпођом Бојаном Шћепановић, државном секретарком у Министарству правде и др Владимиром Рогановићем, директором Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама тог министарства. Овом састанку присуствовали су и саветник за културу Амбасаде И. Р. Иран г. Амир Пурпезешк, и отправник послова Амбасаде Ирана г. Резаи.

Поздрављајући госте и изражавајући задовољство добрим односима између две земље, др Рогановић је захвалио на политици Исламске Републике Иран да поштује територијални интегритет Републике Србије и званично не призна тзв. „Републику Косово“. Он је рекао да је политика Владе Србије да комуницира са свим верским и етничким мањинама, те да је Србија дом свих вера и етничких група, а да је Исламска Република Иран високо цењена између осталог и зато што иницира и води међуверске дијалоге.

Др Иманипур је истакао: „Свету данас и сутра је потребна религија више него у прошлости. То је стратешка политика и Влада господина Раисија дубоко верује у развој односа са пријатељским земљама као што је Србија“. Осврћући се на присуство различитих верских мањина у Ирану, он је рекао да Исламска Република Иран и Устав подржавају права верских мањина, а један од знакова тога је присуство пет представника верских мањина у Исламском савету. Он је истакао повећање правосудне сарадње и размену искустава у овој области.

Иманипур је, осврћући се на верски екстремизам, рекао да ово питање има политичке корене, јер су Трамп и Клинтонова отворено изјавили да је ИСИС створила и платила Америка, и свуда у свету где екстремизам постоји, арогантне владе су иза тога. Иманипур је изјавио да умерено верско образовање и свест људи сматра једним од начина да се свет избори са ескалацијом екстремизма.

Генерални директор Организације за исламску културу и комуникације најавио је спремност Исламске Републике Иран у области доделе различитих стипендија у областима хуманистичких наука, религије, технологије, инжењерства и медицине, и нагласио да је Универзитет вера у Ирану спреман да обезбеди стипендије и могућности за студије студентима из Србије.

На овом састанку, др Хасан Резаи, шеф истраживачког института Универзитета Џаме’е ел-Мустафа, представио је овај међународни универзитет и описао принципе који регулишу овај универзитет као рационалне и хумане активности, доброчинство за читаво човечанство, знање за све и миран живот за све.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.