fbpx

Трећа рунда међуверског дијалога: Састанак Одбора за верски дијалог Исламске Републике Иран са муфтијом београдским

18

Хуџет-ул-ислам др Мухамед Махди Иманипур, генерални директор Организације за исламску културу и комуникације и председник Савета за политику и координацију дијалога вера Исламске Републике Иран, заједно са делегацијом коју су чинили др Хасан Резаи, шеф истраживачког института Универзитета Џаме’е ел-Мустафа, др Сејед Мофид Хусеини Кухсари, директор Центра за међународне односе и послове Исламског теолошког универзитета у Кому и гђа Захра Рашид Бејги, шеф Одељења за православно хришћанство Центра за верски дијалог Организације за исламску културу и комуникације, саветником за културу Амбасаде И. Р. Иран г. Амиром Пурпезешком, и отправником послова Амбасаде Ирана г. Резаијем, састао се 30. маја 2023. године у Бајракли џамији са Мустафом Јусуфспахићем, муфтијом београдским и Мухамедом Јусуфспахићем, председником Врховног сабора Исламске заједнице Србије.

На овом састанку, осврћући се на блискост ставова Ирана и Србије, др Иманипур је истакао: „Желимо ближе односе са Србиојом и драго нам је да је Трећа рунда међуверског дијалога створила прилику да се сретнемо са вама“. Он је додао да је сврха разговора да се пронађу заједничке тачке. „Криза духовности је болест и услови су сваким даном све тежи. Уместо да своја учења добијају из цркава и џамија, многи млади људи добијају зло са друштвених мрежа, а то повећава одговорност религиозних људи да своја учења представе у новим и атрактивним форматима“, нагласио је др Иманипур.

Мустафа Јусуфспахић је на овом састанку рекао: „Ми смо са вама доживјели братство и јединство у веома тешким тренуцима. У време када су све амбасаде напуштале ову земљу, наша браћа су остала у иранској амбасади која нам је била од велике помоћи“. Он је истакао да је у Београду некада било више од 270 џамија, али да је данас остала само једна, Бајракли џамија стара 500 година. Истовремено, Београд је геостратешки мост између Истока и Запада. „Годинама смо тражили дозволу за изградњу великог исламског центра у Београду, јер је број муслимана у овом граду веома велики, а то је хитна потреба. Однос нашег исламског друштва и власти Србије сваким даном је све бољи и ушао је у образовни систем ове земље у нашој основној и средњој школи веронауке. Успоставили смо имама и три молитвене просторије у српској војсци, а отворена је и молитвена соба на аеродрому у Београду“, рекао је Јусуфспахић и додао: „Тражимо заједничку реч са другим религијама. То нас учи Куран. Ми не тражимо партизански ислам“.

У другом делу свог излагања Јусуфспахић је рекао да је друштво претрпело идентитетски неуспех, па се дешавају трагедије попут недавног злочина у школи од стране детета, а то указује на присуство зла друштвених мрежа у дому и породици. „Ви можете допринијети обогаћивању овог друштва представљањем исламског учења у програму Треће рунде међувјерског дијалога“, истакао је Јусуфспахић.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.