Месец иранске културе у Дому омладине Београда

1.917

Културни центар Амбасаде И. Р. Иран у Србији и Дом омладине Београда током месеца новембра публици Србије представљају културу, уметност, књижевност и традицију Ирана у циљу упознавања и приближавања два народа, кроз четири тематске целине које су на програму у понедељак 6. новембра, уторак 14. новембра, уторак 21. новембра и у уторак 28. новембра 2023. године.

Припремили смо предавања о иранској култури, знаменитостима и туристичким дестинацијама, као и упознавање са савременом иранском књижевношћу кроз приповедање и рецитовање поезије савремених иранских песника. Заинтересовани ће моћи да се упознају и са персијским језиком, и да чују колико персијских речи постоји у српском језику.

У оквиру манифестације „Месец иранске културе“ публика ће имати прилику да погледа и неколико филмова: документарни филм „Седам лица персијске цивилизације“, анимирани дугометражни филм „Последња приповест“ и анимирано-играни дугометражни филм „Мобарак“.

Улаз на све програме је бесплатан.

6.11.2023. у 18.00, сала Американа
Трибина „Иран на длану – Иранологија и туризам“

 • Обраћање Њ. Е. амбасадора Ирана г. Рашида Хасанпура, аташеа за културу г. Амира Пурпезешка и директора Дома омладине г. Андрије Бојанића.
 • Презентација на тему „Знаменитости Ирана“ (Александар Драговић, преводилац и уредник часописа НУР).
 • Искуства са путовања у Иран (Милош Делић).
 • Пројекција документарног филма „Седам лица персијске цивилизације“ (60 мин).

14.11.2023. у 18.00, Клуб ДОБ
Трибина „Упознајмо Иран“

 • Иранистика за тинејџере (Упознајмо Иран).
 • Представљање Ирана, читање прича, пројекција кратких клипова, упознавање заједничких персијских и српских речи (Милена Радуловић и Бојана Девић, 30 мин).
 • Представљање књиге „Књига пријатељства: Сажет појмовник Ирана за децу и омладину“.
     „Књига пријатељства: Сажет појмовник Ирана за децу и омладину“ је први сажети илустровани појмовник Ирана за децу и омладину. Појмовник представља земљу Иран, њену географију и становништво, а затим десет најважнијих ствари које треба знати о Ирану укључујући: десет најнасељенијих градова, десет важних историјских локалитета, десет најважнијих историјских личности, десет најпознатијих легендарних личности, десет најважнијих иранских обичаја, десет кључних догађаја у историји Ирана, десет важних иранских уметности, десет сличних персијских и српских пословица и десет стихова из најпознатијих персијских песама.
 • Пројекција филма Мобарак (Иран, 2015, 80 мин)
     Режија: Мохамадреза Наџафи Емами
     Улоге: Елназ Шакердуст, Манучехр Азар, Амир Рахбари
   Синопсис: Остарели традиционални приповедач у свом послу користи марионете креиране по херојским ликовима из Федосијевог спева „Шахнаме“, али му посао слабо иде. Има унуку Голпари која више воли модерну књижевност, и уопште није налик њему. Власник продавнице играчака одлучује да украде и уништи марионете на заповест злог Захака, такође лика из „Шахнаме“, но оне оживљавају и заједно са Голпари започињу вратоломну авантуру у намери да једном за свагда поразе Захака.‎

21.11.2023. у 18.00, Клуб ДОБ
„Персијски, слаткоречиви језик – Представљање персијског језика и књижевности“

 • Панел посвећен персијској књижевности:
  – Рецитовање песама,
  – Излагање Петра Јаначковића, преводиоца антологије савремене персијске поезије,
  – Излагање Амре Халиловић (мастер рад о савременој персијској поезији, Филолошки факултет Универзитета у Београду, 20 мин).
 • Панел посвећен персијском језику:
  – Студенти Универзитета у Београду и искуство учења персијског језика,
  – Излагање др Саида Сафарија, професора персијског језика (20 мин),
  – Представљање књиге „Блистави звуци јутра: антологија савремене персијске поезије после исламске револуције“.
     „Блистави звуци јутра“ је прва антологија савремене персијске поезије на српском језику. Ово издање, које упоредо прати и персијски текст, кроз дела шездесетак песника даје нам увид у савремена кретања у персијској поезији и период који се сматра једним од најтурбулентнијих у читавој иранској историји, а који започиње тријумфом исламске револуције 1979. године и траје до данас.
 • Пројекција филма Последња приповест (Иран, 2018, 100 мин)
     Режија: Ашкан Рахгозар
    Улоге: Лејла Хатами, Хамед Бехдад, Парвиз Парастуи, Шагајег Фарохани
    Синопсис: Краљ Џамшид, уз помоћ Божанске врлине која га је пратила, поражава војску злог демона Ахримана. Међутим, Божанска врлина га напушта и одузима му славу. Оставши сам, Џамшид постаје плен похлепе и незаситног лудила. Он оставља своју ћерку Шахрзад и поручује Савету министара да Мардас, савезник јужних земаља, заузме његов трон у његовом одсуству. Следећег дана, Џамшид, заједно са војском својих најбољих војника, креће у северне земље да лови Ахримана. Тамо му се губи сваки траг. Мардас умире и његов једини син Захак преузма Џамшидов трон. Но Захак је под утицајем Ахримана, и Џамшидова престоница је гурнута у мрак и ужас. Избављење ће након много година доћи у виду Ферејдуна чије су родитеље убили Захакови војници док је још био у колевци. Филм је анимирана филмска адаптација једне од централних прича из Фердосијевог спева „Шахнаме“. То је први анимирани играни филм који је у потпуности снимљен у Ирану, и постао је први представник иранске анимиране кинематографије у трци за најбољи филм на 92. додели Оскара.

28.11.2023. у 18.00, Клуб ДОБ
„Персијска уметност и архитектура“

 • Излагање гђе Бентолходе Халиловић, докторанда Филолошког факултета Универзитета у Београду, о иранској и исламској уметности (20 мин).
 • Излагање г. Александра Драговића на тему „Персијски вртови“ (20 мин).
 • Видео клип о иранској архитектури (15 мин).
 • Радионица калиграфије и илуминације (40 мин).

https://domomladine.org/mesec-iranske-kulture/

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.