Потписан Меморандум о сарадњи између Универзитета уметности у Београду и Техеранског универзитета уметности

126

На виртуелном сусрету Београдског и Техеранског универзитета уметности 6. јуна 2022. године потписан је меморандум о сарадњи између ректора два универзитета проф. др Мирјане Николић и проф. др Мохамада Резе Хоснаија. Састанку су са иранске стране присуствовали и проректор за истраживање Техеранског универзитета уметности др Ранџбаран, директор међународне научне сарадње др Бармајевар и генерални директор за развој научне и академске сарадње Организације за културу и исламску комуникацију др Халаџ Монфаред. У Србији су били присутни проректори и директор за међународне односе Универзитета уметности у Београду.

Др Хоснаи, Ректор Техеранског универзитета уметности, рекао је на овом виртуелном састанку:

„Надам се да ће присуство уметности исламског Ирана, као и уметности Србије, на међународном плану бити реализовано више него до сада, и да ћемо моћи значајно да унапредимо научне, уметничке и културне активности између две земље. Након окончања пандемије, Техерански универзитет уметности може бити ваш домаћин у Ирану.“

„Поносни смо што можемо да успоставимо комуникацију са Техеранским универзитетом уметности“, рекла је ректорка Универзитета уметности у Београду проф. др Николић. У другом делу свог говора она је истакла: „Ове године ћемо прославити 65 година од оснивања нашег универзитета. Овај универзитет подржава националну традицију и вредности земље, истовремено настојећи да ступи у интеракцију са другим културама.“ Она је изразила наду да ће овај меморандум што пре створити реципрочне истраживачке могућности за студенте и професоре.

Др Ранџбаран, проректор за истраживање на Техеранском универзитету уметности, најавио је да је универзитет спреман да одржи заједничке састанке, научне интеракције и размену професора и студената. Он је рекао: „Иран је, уз своју културну, уметничку и цивилизацијску подршку, спреман да искористи овај капацитет за интеракцију са Универзитетом уметности у Београду.“

Вреди напоменути да је основа за закључивање овог меморандума обезбеђена након састанка Његове екселенције г. Рашида Хасанпура, амбасадора Ирана у Србији на дан 7. априла 2022. године са ректором, проректором и деканима Универзитета уметности у Београду и деканима Факултета уметности. Меморандум о сарадњи закључен је посредством Културног центра Ирана и одсека за развој научне и академске сарадње Организације за исламску културу и комуникацију.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.