Изјава саучешћа лидера Исламске Републике Иран, ајатолаха Хаменеија, поводом страдања председника Исламске Републике Иран и његове делегације у паду хеликоптера

50

Ајатолах Хаменеи, у поруци поводом мученичке смрти председника Исламске Републике Иран Хоџат-ол-ислам вал-муслимина господина Хаџ Сеједа Ебрахимија Раисија, министра иностраних послова др Хосеина Амирабдолахијана, представника улеме у Источном Азербејџану Хоџат-ол-ислам вал-муслимина Мохамада Алија Ал-е-Хашема, гувернера провинције Источни Азербејџан Малека Рахматија и њихових драги сапутника, упутио је поруку саучешћа коју преносимо у целости:

У име Бога, Милостивог, Самилосног
„Ми смо Алахови и ми ћемо се Њему вратити“, (Кур’ан, 2:156)

Са великом тугом и жаљењем примио сам горку вест о страдању и мучеништву ученог борца, народног, способног и вредног председника, слуге светог имама Резе (а.с.), Хоџат-ол-ислам вал-муслимина господина Хаџ Сеједа Ебрахимија Раисија и његових драгих сапутника, нека Бог буде задовољан њиме.

Овај несрећни инцидент догодио се док је обављао своје дужности. Читав период одговорности ове племените и несебичне личности, како током кратког председничког мандата, тако и пре тога, у потпуности је протекао у непрекидним напорима у служењу народу, земљи и исламу.

Драги Раиси није знао за умор. У овом трагичном инциденту ирански народ је изгубио искреног и вредног слугу. За њега је благостање и задовољство народа, што указује на Божије задовољство, било драже од свега, те га узнемиравања незахвалника и подсмех злобника нису спречавали да даноноћно ради на побољшању и унапређењу поверених му послова.

У овом тешком инциденту, Божанској милости придружиле су се и друге истакнуте личности као што је Хоџат-ол-ислам вал-муслимин Ал-е-Хашем, вољени и поуздани имам саборне молитве петком у Табризу, господин Амирабдолахијан, ангажовани и активни министар спољних послова, господин Малек Рахмати, револуционарни и побожни гувернер покрајине Источни Азербејџан, као и посада хеликоптера.

Поводом овог немилог догађаја објављујем петодневну јавну жалост и изражавам саучешће драгом народу Ирана. Према члану 131. Устава, на руководећу позицију извршне власти именује се уважени господин Мохбар, који је дужан да у року од највише педесет дана, заједно са челницима законодавне и судске власти, организује избор новог председника.

На крају, изражавам искрено саучешће драгој мајци господина Раисија, његовој часној супрузи и преосталим члановима председникове породице и уваженим породицама његових пратилаца, посебно поштованом оцу господина Ал-е-Хашема, и молим се да им Бог подари спокој и стрпљење, а пострадалима милост.

Сејед Али Хаменеи

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.