Концерти традиционалне иранске музике у Србији поводом обележавања 45. годишњице победе Исламске револуције Ирана

59

Поводом 45. годишњице славне победе Исламске револуције Ирана и истовремено са празником посланства Божијег посланика Мухамеда (а.с.), у организацији Културног центра Амбасаде Исламске Републике Иран у Србији и у сарадњи са Народним позориштем у Београду, Српским народним позориштем у Новом Саду и Културним центром „Лукијан Мушицки“ из Темерина, а уз подршку Организације за исламску културу и комуникације, одржан је концерт традиционалне иранске музике у извођењу ансамбла „Дарваг”.

Концерти су одржани 7. фебруара у Српском народном позоришту у Новом Саду, 8. фебруара у Високој школи за туризам, у Амбасади Русије у оквиру споразума БРИКС, и у хотелу Crowne Plaza на пријему поводом Дана државности Ирана, затим 9. фебруара у Народном позоришту у Београду, и 10. фебруара у Културном центру „Лукијан Мушицки“ у граду Темерину.

Наступ поводом Дана државности Ирана у хотелу Crowne Plaza у Београду

Поводом Дана државности Исламске Републике Иран, у четвртак 8. фебруара 2024. у хотелу Crowne Plaza одржана је свечаност уз присуство више од 500 владиних званичника, дипломата, културне и научне елите, представника исламских заједница, директора културних центара и институција и резидентних Иранаца. На овој манифестацији, ансамбл „Дарваг“ извео је неколико нумера уз велику пажњу и аплаузе званица.

Наступ у Народном позоришту у Београду

Народно позориште у Београду је у петак, 9. фебруара, угостило грађане Србије и Иранце који су дошли да виде и чују концерт ансамбла „Дарваг“. Пре концерта публици су се обратили директор Народног позоришта г. Светислав Гонцић, амбасадор Исламске Републике Иран г. Рашид Хасанпур, саветник за културу Амбасаде Ирана г. Амир Пурпезешк.

Г. Гонцић је похвалио иранску културу, цивилизацију и уметност, описујући Иран као важну и угледну земљу, и закључивши да је прилика да публика види концерт иранске музике у Србији веома добра и важна за развој културне сарадње двеју земаља.

Г. Рашид Хасанпур, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији, уз изразе захвалности је оценио изузетном подршку и интересовање Владе и културног народа Србије за развој сарадње две земље, посебно у области културе и уметности, као и дугогодишњу активност и културно-уметничко присуство Ирана у Србији, које је укорењено у јаком заједништву два народа.

У свом говору саветник за културу г. Пурпезешк је рекао: „Наш поглед на културну област није једностран, јер желимо да обезбедимо и присуство прелепе културе пријатељске земље Србије у Ирану. Заинтересовани смо за драге српске уметнике, професоре и студенте на фестивалима и семинарима, а различити програми Ирана биће разноликији и богатији уз њихово присуство.“

Осврћући се на стање иранске музике пре и после револуције, Пурпезешк је рекао: „Две чланице ансамбла који гостује у Србији су младе даме рођене у Ирану након револуције, које су студирале музику, и које су веома активне и у Ирану и у иностранству. Ово је сведочанство о присуству и активности жена у свим областима, па и у музици.“

Чланови ансамбла „Дарваг“:
Хамидреза Сеједнија (вођа групе; даф и сантур), Али Натеги (вокални извођач), Јусуф Сабиза (неј), Милад Сеједнија (тар и сетар), Махра Мехрган (деф и бандир) и Дарса Резванифар (сантур).

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.