Састанак иранске делегације са патријархом Српске Православне Цркве г. Порфиријем

245

Амбасадор Ирана у Србији г. Рашид Хасанпур, заједно са саветником за културу Амиром Пурпезешком, представницом Организације за исламску културу и комуникације госпођом Ђиларди, представником Савета теолошких факултета Ирана др Резом Каземи Радом, и директором Центра исламских наука „Ком“ из Београда др Саидом Халиловићем, састао се у суботу, 29. октобра 2022. године са патријархом Српске Православне Цркве Његовом Светости г. Порфиријем.

На овом састанку амбасадор Хасанпур, изражавајући своје задовољство указаном приликом, захвалио је Патријарху на пажњи коју указује Ирану и представницима Исламске Републике Иран, истакао је: „Увек смо се трудили да имамо добре односе са Црквом.“ Он је додао да је Иран увек весник дијалога и интеракције, додајући да је важно да се ти дијалози наставе и институционализују, посебно у околностима када се суочавамо са великим глобалним изазовима.

Саветник за културу Исламске Републике Иран и директор Културног центра Ирана у Србији г. Пурпезешк навео је да је Иран, као исламска шиитска земља, историјски имао елементе заједничке са абрахамским и азијским религијама, те да је увек играо активну улогу у дијалогу између. Он је рекао да данас, с обзиром на глобалне изазове, треба да изађемо из фазе верског дијалога и остваримо конкретну заједничку сарадњу и интеракцију. Жеља верника је да њихови лидери, надахнути својим посланицима, крену путем пријатељства и сарадње.

Госпођа Гиларди, представница Организације за исламску културу и комуникације, изражавајући задовољство због сусрета са патријархом, нагласила је: „Оно на чему Запад и непријатељи вере раде јесте подривање улоге жене и породичних вредности.“ Она је додала да ислам и хришћанство деле многа заједничка уверења. „Ви сте засигурно проучили Кур’ан, свету књигу муслимана. У многим стиховима Кур’ана мати Исусова Марија, односно Мерјем, мир божији с њом, помиње се као добра и чиста.“

Др Каземи Рад се захвалио на прилици овог сусрета и пренео патријаху срдачне поздраве ајатолаха Арафија, начелника богословских факултета широм Ирана. Представљајући Савет теолошких факултета као невладину институцију са бројним огранцима у иранским градовима, он је рекао: „Број полазника теолошких факултета и њихових дипломаца достиже око 300 хиљада младих људи који у изучавају различите курсеве најмање десет година.“ Најављујући спремност Савета теолошких факултета за сарадњу, др Казем Рад је патријарху пренео позив ајатолаха Арафија да посети Иран и град Ком.

Патријарх Порфирије се захвалио делегацији на посети и рекао да је за њега драгоцено што су одвојили време да се упознају с њим. „Имамо дубоке односе са Ираном и веома сам задовољан. Што више сусрета са земљом Ираном, то више осећам да је Исламска Република божанска земља и да људи имају вољу да живе по божанској промисли“ , рекао је патријарх Порфирије. Он је додао да религиозни људи треба да оживе верске обрасце и неопходно је да муслимани и хришћани буду заједно и јачају међусобне односе. Највећи непријатељ са становишта неолиберала су религиозни људи. Стога је неопходно да хришћани и муслимани буду јачи и јачају заједничке вредности упркос постојећим разликама. „Налазимо се у ситуацији да нас је либерални свет натерао да бранимо своја најосновнија верска права. Данас се не ради само о породици. Не дозвољавају ни да кажемо ко је мушкарац а ко жена. Ми се суочавамо са злом идеологијом, па морамо имати верски систем вредности. Зато сматрам да треба да имамо заједничке пројекте и верујем да је Иран са својим посебним исламским наслеђем најбоља земља за конструктивне и континуиране дијалоге“, истакао је патријарх.

Амбасадор Хасанпур, слажући се с патријарховим речима, закључио је да у свету у коме је човечанство угрожено, ставови које је патријарх изнео дају наду. „Живимо у свету где је неолиберална идеологија угрозила човечанство. Једина могућа верзија је повратак религији и духовности. Природно је да та верзија мора бити у складу са тренутним условима и заснована на рационалности“, рекао је Хасанпур.

На крају овог састанка, патријарх Порфирије је рекао: „Интеракција између муслимана и хришћана у Ирану и Србији је извор мог задовољства и ми ћемо овај процес наставити свом снагом.“

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.