Из штампе је изашла „Књига пријатељства – Сажет појмовник Ирана за децу и омладину“

311

Први сажети илустровани појмовник Ирана под називом „Књига пријатељства – Сажет појмовник Ирана за децу и омладину“, истовремено са обележавањем 44. годишњице победе Исламске револуције у Ирану, објавио је Центар за изучавање традиције УКРОНИЈА, независна издавачка кућа из Београда, уз подршку Културног центра Амбасаде Исламске Републике Иран у Србији.

Појмовник представља земљу Иран, њену географију и становништво, а затим десет најважнијих ствари које треба знати о Ирана укључујући: десет најнасељенијих градова, десет важних историјских локалитета, десет најважнијих историјских личности, десет најпознатијих легендарних личности, десет најважнијих иранских обичаја, десет кључних догађаја у историји Ирана, десет важних иранских уметности, десет сличних персијских и српских пословица и десет стихова из најпознатијих персијских песама.

Други део појмовника дочарава прославу иранске нове године Норуза и доноси неколико најпознатијих иранских прича попут приче о чика Норузу и Биби Голбахар, приче о Захаку из Фердосијеве Шахнаме, легенде о Симоргу и приче о паметном дечаку.

На крају су наведене неке од најчешће коришћених речи персијског порекла у српском језику, и приказани цртежи иранске деце који представљају поједине иранске обичаје.

Преводилац појмовника је Милена Радуловић, а дизајнер Самане Хајам.

 

1 коментар
  1. Vladimir P. Корисник каже

    Gde ova knjiga moze biti kupljena i da li Kulturni centar Irana ima plan za objavljivanje knjiga o tradicionalnoj persijskoj kulturi?
    Hvala!

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.