У Народној библиотеци отворена изложба „Свет у слици – Слика света“

174

У Народној библиотеци Србије у понедељак, 13. марта 2023. године у 18.00 часова свечано је отворена изложба „Свет у слици – Слика света“, као резултат истоименог јавног позива уметницима чија дела настају у духу верског и културног наслеђа, односно религиозне уметничке сфере и идентитета традиционалних Цркава и верских заједница на територији Републике Србије.

Организатори изложбе су Институт за студије културе и хришћанства, Покрет Фоколара у Србији и Народна библиотека Србије. Пројекат је подржала Управа за сарадњу с Црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије.

Скупу су присуствовали представници цркава и верских заједница у Србији, као и директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Министарства правде и представници Министарства за мањинска питања. Отварању изложбе присуствовао је и директор Културног центра Ирана г. Амир Пурпезешк.

Изложени радови стварани су различитим техникама. По три награде додељене су у категоријама фотографија, икона, кратак филм, микс медији и сликарске технике, а у категорији мозаика награђен је један рад. Сви радови сведоче о богатству верског и културног наслеђа које баштине традиционалне цркве и верске заједнице.

Ауторка једног од награђених радова у техници минијатуре са позлатом је гђа Бентолхода Халиловић (девојачко Хашеми), доктор језика књижевности и културе.

Изложба „Свет у слици – Слика света“ у Народној библиотеци отворена је до 27. марта.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.