Трибина „Жена, верска култура, савремени свет“ 7. марта 2023. у Библиотеци града Београда

313

У Библиотеци града Београда, Кнеза Михаила 56, у уторак, 7. марта 2023. године у 18.30 часова биће одржана трибина под називом „Жена, верска култура, савремени свет“, у организацији Културног центра Ирана у Београду и Актива жена Исламске заједнице Србије.

Учеснице трибине говориће на следеће теме:

Муна Јусуфспахић, магистар исламске теологије – „Жена у исламу“;
Бентолхода Халиловић, докторанд филолошких наука – „Сакрална уметности и савремени свет“;
Данијела Марковић, теолог и религиолог – „’Адам и жена му’ (Пост: 2. 25) – традиционализам и модернизам“;
Лејла Аломеровић, исламски теолог – „Савремена жена“.

У савременом свету, доминантне школе филозофског мишљења најчешће ограничавају рационалност и духовност у оквирима емпиријског знања и инструменталног разума. Савремени мислиоци упозоравају да у таквој сазнајној атмосфери неизбежно осећамо да смо отуђени и странци у свету у којем живимо.

С друге стране, верска култура поседује идејну платформу за реафирмацију принципа друштвене и индивидуалне смирености и наде, али је првенствено потребно да њена решења буду јасно усмерена на изазове и потребе савременог живота. У различитим историјским периодима, жене су имале кључну улогу у унапређењу и развоју културе у својим породицама и друштвима.

О улози жене у процесу реафирмације верске културе и уметности у складу с вредносним потребама савременог друштва разговараће се на трибини у Библиотеци града Београда у предвечерју Међународног дана жена 2023. године.

Након завршетка трибине, посетиоци ће моћи да погледају и изложбу оригиналних радова Бентолходе Халиловић из области исламске уметности илуминације (арап. тазхиб) и калиграфије с изворним персијским мотивима.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.