Потписан Меморандум о научној и образовној сарадњи између Универзитета у Техерану и Универзитета у Београду

219

Током посете делегације Универзитета у Београду Ирану потписан је Меморандум о разумевању између Универзитета у Техерану и Универзитета у Београду са циљем проширења и продубљивања научне, културне, образовне и истраживачке сарадње.

Како се наводи у извештају Организације за исламску културу и комуникације, у циљу развоја научне и културне размене кроз међусобну сарадњу у областима образовања и истраживања, технологије и комерцијализације трансфера науке и технологије, те прилагођавања и локализације, меморандум су потписали ректор Универзитета у Техерану Сејед Мохамад Могими и ректор Универзитета у Београду др Владан Ђокић.

Српску делегацију су, поред др Владана Ђокића, ректора Универзитета у Београду, чинили и амбасадор Србије у Ирану др Драган Тодоровић и делегација Универзитета у Београду у саставу: декан Машинског факултета др Владимир Поповић, декан Саобраћајног факултета др Небојша Бојовић, декан Факултета безбедности др Владимир Цветковић, и декан Правног факултета др Зоран Мирковић. Састанку су присуствовали и проректор за међународне послове Универзитета у Техерану др Сејед Мохамад Маранди, генерални директор за научну и академску сарадњу Аболхасан Халаџ Монфаред, и генерални директор за међународну научну сарадњу Универзитета у Техерану др Абдолмаџид Ескандари.

Говорећи на почетку састанка, ректор Универзитета у Техерану др Могими говорио је о капацитетима Техеранског универзитета и изразио наду да ће огромни научни, образовни и културни капацитети бити искоришћени за развој односа између два универзитета.

Могими је додао: „Универзитет у Техерану се на међународној ранг листи налази између 400 и 500 места међу универзитетима широм света и научна размена са универзитетима у независним земљама је увек један од приоритета Техеранског универзитета у међународним односима.“

Ректор Техеранског универзитета је, осврћући се на дешавања у међународној арени, рекао: „Глобална дешавања показују да би сарадња универзитета требало да буде таква да капацитете створене у међународној сарадњи сви користимо за јачање науке на добробит људи широм света. Универзитет у Техерану има више од 700 меморандума о сарадњи са престижним универзитетима, а са београдским је посебно заинтересован за сарадњу у области студирања, спровођења интердисциплинарних истраживања и размену професора и студената. Универзитет у Београду је један од приоритета Ирана у области научне дипломатије.” Осврћући се на активности 120 катедри, око 40 факултета, 2.100 наставника и више од 55.000 студената основних, дипломских и докторских студија на Универзитету у Техерану, проф. Могими је изразио наду да би развој научних односа могао да створи јаче везе између две земље. Ректор Могими поздравио је оснивање катедре за персијски језик на Универзитету у Београду и најавио спремност Универзитета у Техерану да формира катедру за српски језик.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић оценио је посету Универзитету у Техерану као велико искуство за један од најзначајнијих универзитета југоисточне Европе. „Овај Меморандум о разумевању није само однос између два универзитета, већ и основа за сарадњу у политичким, економским и другим областима. Надам се да ћемо имати акциони план за спровођење одредби овог меморандума и да ћемо моћи да сарађујемо у области размене професора и студената и заједничких истраживачких пројеката.” Ректор је истакао и сарадњу Универзитета у Београду са престижним европским и универзитетима у Кини, Јапану и Јужној Кореји.

Важно је напоменути да је ова универзитетска делегација отпутовала у Иран у сарадњи са Амбасадом и Културним центром Исламске Републике Иран у Србији и Генералним секретаријатом за научну и академску сарадњу Организације за исламску културу и комуникације.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.