fbpx

Трећа рунда међуверског дијалога: Сусрет иранске делегације с Патријархом Порфиријем

28

Првог дана треће рунде међуверског дијалога са Српском Православном црквом, иранска делегација предвођена генералним директором Организације за исламску културу и комуникације и председником Савета за политику и координацију дијалога вера Исламске Републике Иран Хуџет-ул-исламом др Мухамедом Махдијем Иманипуром, у понедељак, 29. маја, састала се са Патријархом српским г. Порфиријем. Састанку су присуствовали и шеф Кабинета Патријарха српског Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, главни секретар Светог Архијерејског Синода архимандрит Нектарије, и гђа Оливера Јовановић из Информативне службе Српске Православне Цркве. Састанак је одржан у седишту Патријаршије.

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије је изразио задовољство због сусрета са иранском делегацијом и рекао: „Сви радимо на задовољство Божије“. Он је описао Иран као божанску земљу која је изнедрила богату културу, и додао: „Уз вашу помоћ можемо показати свету да су људи Божје слуге и да људски говор не може бити виши од Божије воље“.

Др Иманипур је захвалио на прилици за сусрет и указаном гостопримству, и рекао да се свет окреће и да се глобалне силе мењају, и да је друга будућност испред света. Он је додао: „Криза духовности је озбиљна криза човечанства данас и сутра, а ми смо ту да са Вама и Вашим колегама разговарамо о превазилажењу ових изазова“. Надаље, потврђујући речи др Иманипура, Патријарх је навео да је однос између муслимана и православних хришћана ближи јер су вековима живели и комуницирали једни са другима.

У другом делу говора Патријарх је рекао да је једна од озбиљних претњи уништење темеља породице. Оно што се у Библији помиње јесте заједнички живот, али у Србији и западним земљама се суочавамо са ситуацијом која је ослабила темеље породице игнорисањем разлика између мушкараца и жена. Осврћући се на сличности између ислама и православног хришћанства, др Иманипур је рекао да су жене мета држава гладних моћи како би их више искористиле у име слободе, те да стога треба предузети ефикасне кораке да успоставимо истински положај жена и породице заједничким трудом и радом.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.