fbpx

Трећа рунда међуверског дијалога: Потписан Меморандум о разумевању са Српском Православном црквом

26

Током Треће рунде међуверског дијалога одржаног у уторак, 30. маја 2023. године, на Православном богословском факултету у Београду, две стране су потписале Меморандум о разумевању између Центра за дијалог религија и култура Организације за исламску културу и комуникације и Српске православне цркве.

Меморандум су потписали декан Православног богословског факултета протојереј др Зоран Ранковић у име Српске Православне Цркве и др Мухамед Махди Иманипур, генерални директор Организације за исламску културу и комуникације и председник Савета за политику и координацију дијалога вера Исламске Републике Иран, са иранске стране.

Осовине сарадње двеју страна су договорене на следећи начин:

  • Редовно одржавање састанака верског дијалога између иранских муслиманских мислилаца и српских православних хришћанских мислилаца.
  • Одржавање конференција и састанака између муслиманских и православних хришћанских мислилаца са заједничким темама о којима су се стране договориле.
  • Спровођење заједничких истраживачких планова и програма у области заједничких и међусобно договорених циљева.
  • Сарадња и размена информација у области међународних верских сусрета.
  • Обезбеђивање неопходних услова за путовања и посете одговорних званичника и представника сваке стране у циљу разумевања области заједничке сарадње и одржавања припремних састанака за верске дијалоге.
  • Давање могућности студирања студентима мастер и докторских студија и професорима истраживачима у области исламских студија и шиитских студија, или њихово упознавање са образовним институцијама двеју земаља за учешће у специјализованим курсевима о исламу и шиитској религији и о хришћанству и православној цркви.
  • Штампање и објављивање збирке чланака о заједничким верским дијалозима на персијском од иранске стране, српском од српске стране, и енглеском од стране потписница меморандума.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.