Састанак амбасадора Ирана са градоначелником и званичницима Ваљева

30

Њ. Е. г. Рашид Хасанпур, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији и саветник за културу Амбасаде г. Амир Пурпезешк, посетили су Ваљево како би учествовали на свечаном отварању изложбе дела иранске сликарке др Парисе Шадгазвини, у понедељак, 16. октобра 2023. Том приликом састали су се са градоначелником Ваљева г. Лазаром Гојковићем, директорком Туристичке организације града Ваљева госпођом Аном Марковић, као и заменицима градоначелника, с којима су разговарали о економским и трговинским питањима.

Градоначелник Ваљева је на овом састанку рекао: „Питање је части што данас у Ваљеву угошћујемо пријатеље из Ирана. Наше две земље традиционално већ дуже време имају добру билатералну сарадњу, а данас је овај сусрет прилика да се истраже нови начини за развој сарадње“.

Амбасадор Исламске Републике Иран у Београду је, захваливши се градоначелнику на добродошлици, истакао да постоје многи капацитети за сарадњу у свим областима, укључујући културу, туризам, спорт, привреду, трговину и индустрију, истакавши: „Чињеница је да смо под окрутним санкцијама Сједињених Држава, али две земље су одлучне да развијају односе“.

Саветник за културу г. Пурпезешк поручио је градоначелнику и званичницима града Ваљева: „Честитам вама и грађанима града Ваљева на томе што гледате у будућност и покушавате да створите нове обрасце понашања и вредности и изградите боље сутра уз колективно учешће грађана. Као земља са богатом културом и цивилизацијом, част нам је да будемо присутни у овом граду који има дубок културолошки поглед, и да отворимо изложбу иранске уметнице и истакнемо наше интересовање за јачање културних односа“.

Пурпезешк је најавио и спремност Културног центра при Амбасади Ирана, чији је директор, за наставак културне сарадње и реципрочну размену са културно-уметничким центрима. Он је позвао уметнике града да учествују на важним културним и уметничким догађајима Ирана, као што су међународни филмски, позоришни и музички фестивали, конференције, сајмови књига и рукотворина итд.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.